Historie - Het Wapen van Noordbroek

Noordbroek ligt op een kwartier rijden van de stad Groningen, aan de westkant van het Oldambt, met een weids en open landschap, statige boerderijen, enkele oer-Hollandse molens en typisch Groningse borgen.

Waar eens de landweg van Zuidbroek naar Siddeburen in Noordbroek de waterweg van Sappemeer naar Termunten kruiste stond een uitspanning, een logement: het huidige Wapen van Noordbroek.
Het werd in de 16e eeuw reeds genoemd. Veel krijgsvolk trok in het begin van de tachtigjarige oorlog door het dorp en zelfs Alva dronk er een verversing.

In de tweede helft van de 19e eeuw werd het logement verbouwd tot een gerenommeerd hotel en café-restaurant. In 2000 is het omvangrijk gerestaureerd en gerenoveerd tot een spraakmakende galerie en een hoogwaardige logies- en ontmoetingsplaats. Dit onder leiding van beeldend kunstenaar, uw gastvrouw Maria Olsthoorn. Zij is landelijk bekend geworden door het ontwerp van de opmerkelijke hoed voor Femke Halsema. In de wijde omgeving is zij bekend als degene voor wie architectuur, gastvrijheid, liefde voor de kunst en creativiteit strijden om de eerste plaats.

Het hotel heeft vier royale gastenkamers, met elk een comfortabele badkamer, waarin Philip Starck sanitair. De bedden bedekt met echt linnen, zijn van zéér goede kwaliteit. Het ontbijt van louter regionale- en biologische producten, wordt geserveerd in de serre, grenzend aan de tuin met moerbeibomen in de ommuurde hof.